Vücudun her organının (özellikle kalp, kaslar ve böbrekler) magnezyum mineraline ihtiyacı vardır. Magnezyum vücutta 300'ün üzerindeki biyokimyasal reaksiyonlardan sorumlu en bol ve en önemli minerallerden biridir.
Magnezyumun en önemlisi görevi ise enerji üretimine katkıda bulunması için enzimleri etkinleştirir ve vücutta kalsiyum seviyelerini yanı sıra bakır, çinko, potasyum, vitamin D ve diğer önemli besinlerin düzenlenmesine yardımcı olur.
Birçok besinden magnezyum alınabilir. Magnezyum açısından zengin gıdalar tam tahıllar, kuru yemişler ve yeşil sebzelerdir.
Magnezyum eksikliği neden olur? Eğer beslenmede yeterli magnezyum alınmaz ise, nadir de olsa magnezyum eksikliği oluşabilir. Ancak bazı tıbbi durumlar da vücudun magnezyum dengesini bozabilir. Örneğin, kusma veya ishale neden olan bir bağırsak virüsü geçici magnezyum eksikliğine neden olabilir. Diyabet, pankreatit, hipertiroidi, böbrek hastalığı, diüretikler alma ve bazı gastrointestinal hastalıklar (gluten intoleransı ya da bağırsakların besinleri emebilme yetersizliği) magnezyum eksikliklerine yol açabilir. Bunların yanısıra çok fazla kahve, gazozlu içecekler, tuz, alkol tüketimi ya da ağır adet dönemleri, aşırı terleme, içilen kirletilmiş su, çok fazla kalsiyum tüketimi ve uzun süreli stres gibi durumlarda vücutta magnezyum düzeylerini düşürebilir.
Magnezyum eksikliğinin belirtileri ve işaretleri geniştir. Bazı belirtiler hafif iken, bazıları ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:
- Yorgunluk veya kronik yorgunluk - magnezyum eksikliğinin en sık ve en erken belirtilerden biri yorgunluktur.
- Gerginlik ve anksiyete,
- Huzursuz bacak sendromu
- Uyku bozuklukları
- Kişilikteki değişiklikler veya davranış sorunları - Sinirlilik, huzursuzluk vs...
- Bulantı ve kusma
- Anormal kalp ritimleri (Aritmi)
- Düşük kan basıncı
- Kafa karışıklığı veya baş dönmesi
- Kas spazmları ve krampları - mide krampı vs...
- Hiperventilasyon
- Tırnak büyümesi ile ilgili sorunlar
- Nöbetler
- Karıncalaşma ve uyuşma - elde, kolda veya bacaklarda
- Anksiyete ve panik atak
- Depresyon
- Sabah bulantısı
- Sorunlu yutkunma
- Astım
- Saç dökülmesi
- Soğuk eller ve ayaklar
Eğer magnezyum eksikliği sizde var ise, bu belirtilerden en az biri sizi etkileyecektir. Magnezyum eksikliğinin olup olmadığını anlayabilmenin yolu da kanınızdaki magnezyum seviyesine bakmakla mümkündür.
Magnezyum Eksikliğinin Tedavisi Kanınızdaki magnezyum seviyesinin durumuna göre ya diyet yolu ile ya da magnezyum sülfat takviyesi gibi tedavi seçenekleri doktorunuz tarafından size önerilecektir. Ayrıca;
- Magnezyum açısından zengin gıdalar tüketerek - Koyu ve yeşil yapraklı sebzeler en iyi magnezyum kaynaklarındandır. Ayrıca kabak çekirdeği, pişmiş ıspanak, siyah fasulye, badem, keten tohumu, bitter çikolata da bolca magnezyum içerirler.
- Cildinize magnezyum yağı uygulayarak - Magnezyum vücut tarafından dışardan daha kolaylıkla emilir (deri yolu ile).
- Epsom tuzu (İngiliz tuzu) ile banyo yapmak
- Alkol içiyorsanız bırakmalısınız.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları