Karın ağrısı olarak da adlandırılan mide ağrılarının nedenini bilmeden tedavisi için çareler üretmek zor şeydir. Hazımsızlıktan irritabl bağırsak sendromuna ya da gastritten reflüye kadar birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Komplike olmayan mide ağrısıyla ilgilendiğimizi varsayarsak, aşağıdaki doğal ev tedavileri midedeki ağrı ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.
Beslenmenizi takip edin. Eğer oldukça sıklıkta geçici mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, nedeni tanımlamak için birkaç hafta boyunca yediklerinizin günlüğünü tutmayı deneyin. Farklı gıdalar farklı insanları rahatsız edebilir. Kırmızı biber ve karabiber gastrointestinal sistemi tahriş edici olarak tanımlanmaktadır. Buna benzer baharatları beslenmenizde kısıtlayabilirsiniz. Ayrıca kızartılmış veya yağ oranı yüksek gıdalardan kaçının. Tam tahıllar, yüksek lifli gıdalar ve yağsız protein gibi sindirimi kolay olan yiyecekleri tercih etmeye çalışın.
Bazı sebzeler (rokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi) ve meyveler (elma ve kavun gibi) mide sıkıntılarını kötüleştirebilir. İzlenimlerinize göre hangi sebze ve meyvelerin sizde mide rahatsızlıklarına neden olduğunu bulmaya çalışın. Ayrıca öğün atlamadan ve aşırıya kaçmadan beslenmenize dikkat edin.
Süte güvenmeyin. Süt genellikle birçok kişinin bünyesinde yarardan çok zarar verebilir. Laktoz intoleransı olan insanlarda süt şişkinlik, gaz ve kramplara neden olabilir. Kahve, alkol ve sigaradan uzak durmaya çalışın ve günlük 6-8 bardak su içmeye çalışın.
Mide ağrılarına yukarda ki önlemlerden başka, aşağıdaki doğal yöntemleri uygulayarak da rahatlayabilirsiniz.
1. Papatya Çayı Anti-inflamatuar olarak çalışan papatya, üst sindirim yolundaki düz kasları gevşeterek mide ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Kaslar rahatladığı zaman, midedeki kasılmalar biraz gevşemeye ve kramp ile spazm ağrıları azaltmaya başlar. İhtiyacınız olan 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya ya da 1 papatya poşet çayı ile 1 kupa sıcak su.
2. "Sıcak" su torbası – karın ve mide bölgesindeki kramplar için Sıcaklık kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. İhtiyacınız olacak şey bir sıcak su şişesi veya sıcak bir paket. Rahat bir yere uzanın ve sıcak olan sulu paketi karın bölgenizde 15 dak. tutmaya çalışın.
3. Pirinç suyu Pirinç suyu yatıştırıcı bir tür bariyer oluşturarak mide astarındaki iltihapların giderilmesine ve ağrıların teskin edilmesine yardımcı olur. İhtiyacınız olan1/2 bardak pirinç ile 2 bardak su. Pirinç ile suyunu ekleyerek pişirmeye başlayın. Pirinçler yumuşamaya başlayınca ocaktan alın. 3 dak tencerenin kapağını kapatarak pirinçleri suda demlettirin. Süzün ve suyunu sıcakken için.
4. Nane çayı Taze nane çayı mide kaslarının gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca safra asitlerinin akışını geliştirmeye ve düzgün sindirime yardımcı olur. İhtiyacınız olan 1-2 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı ile 1 su bardağı su. Su ile nane yapraklarını kapağı kapalı olacak şekilde kaynatın ve 5-10 dak demletip için.
5. Sıcak Limon Suyu – hazımsızlık için Sorununuz hazımsızlık ise, sıcak limon suyu mide ağrılarına yardımcı olur. Yüksek asidite seviyesi hidroklorik asit üretimini uyararak sindirilmeyen yemek parçalarının parçalanmasını sağlar. İhtiyacınız olan 1 limon ile 1 bardak sıcak su.
6. Zencefil Çayı Doğal zencefil gingerol'ler shogaol'ler adı verilen kimyasal maddeleri içerir. Bu kimyasallar kasların rahatlamasına ve mide krampları veya kolik tarzında karın ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olur. İhtiyacınız olan 1 zencefil kökü (3-5 cmlik) ve 1-2 bardak su. Doğranmış zencefil köklerini suda haşlayın ve suyunu için (tadı acı gelirse bal ekleyebilirsiniz).
7. Rezene tohumları – Gastrit, mide iltihabı ve hazımsızlık için Karın ağrısı veya mide ağrısı hazımsızlıktan kaynaklanıyor ya da gastrit ve mide iltihabından kaynaklanıyor ise, rezene tohumu çiğneyerek içeriğindeki uçucu yağ ile mide ağrılarını hafifletebilirsiniz. İhtiyacınız olan ½ çay kaşığı rezene toğumu. Yemeklerden sonra ½-1çay kaşığı rezene tohumunu çiğneyin. Eğer hamile iseniz, rezeneden kaçının.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları