Omuz Kemiği (Kürek Kemiği) Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Omuz Kemiği (Kürek Kemiği) Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

pin
Omuz geniş ve çok yönlü bir hareket yelpazesine sahiptir. Bir şey omuzda yanlış gittiğinde, serbestçe hareket yeteneği engellenir ve bu durum oluşacak ağrı veya rahatsızlığın büyük bir nedeni olabilir. Omuz kemiği ağrısı birçok farklı sorun nedeniyle oluşabilir.

Kürek kemiği ağrısı kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü nedenleri her zaman açık değildir. Ağrının nedeni yanlış uyku pozisyonu gibi basit bir şey olabileceği gibi akciğer kanseri gibi ciddi bir durumun belirtisi de olabilir.

Omuz kemiği ya da diğer adıyla kürek kemiği, omuzun arkasındaki alanda üçgen şeklindedir. Bu alanda ki ağrı oldukça yaygın olabilir ve genellikle fiziksel aktivite ile ilgilidir. Omuz kemiği ağrısının çeşitli nedenlerini bilmeniz tedavisinde ve doktor ziyaretini gerektirecek kadar ciddi olup olmadığını belirlemenizde size yardımcı olabilir.

Omuz kemiği(Kürek kemiği)ağrısının sebepleri

Omuz kaslarının aşırı kullanılması - Omuz kaslarının çok güçlü bir şekilde ya da çok fazla kullanılması kas zorlanmasına yol açarak ağrıya neden olabilir. Bu ağrı sonunda omuz kemiğine yayılır.

Yanlış uyku pozisyonu - Hiç açıklayamadığınız bir omuz ağrısı ile uyandınız mı? Bir tarafa doğru uzun süreli uyumak ya da başın tek bir açıyla sabit olduğu şekilde uyumak bu soruna yol açabilir.

Kırık kürek kemiği - Genellikle bir kaza ya da spor yaralanması sonucu oluşan bu ağrılar kırık olan bölgenin şimesine veya renksiz görünmesine neden olabilir.

Zona hastalığı - Zona hastalığının ilk işareti omuz kemiğinde yanıcı bir ağrıdır. Genellikle sağ tarafta. Daha sonra kızarıklıklar haline dönüşür ve grip benzeri belirtiler ile baş ağrısı ve ateş eşlik edebilir.

Osteoartrit - Artritin özelliği ağrılı ve hassas eklemlerdir. Omuz bölgesinde artrit nadirdir. Ama kesinlikle uzun vadeli omuz ağrısından müzdarip iseniz, olasılıklardan biri osteoartrit olabilir.

Sinir sıkışması - Eğer omuzunuzdaki ağrı kolunuzdan aşağı yayılıyorsa, bunun nedeni bir sinir yaralanması olabilir. Omuz veya boyundaki hasarlı veya sıkışmış sinirler yoğun skapular ağrıya neden olabilir. Ayrıca parmaklarınızda veya elinde bir yanma hissi hissedebilirsiniz. Bu tür ağrı genellikle haftalar veya aylar boyunca etkisni gösterebilir.

Rotator kılıf sakatlığı - Omuz bölgesindeki rotator kılıfı oluşturan dört kastan birinin veya daha fazlasının yaralanması anlamına gelir. Genelde atlerde görülen bir durumdur.

Miyofasiyal ağrı - Ağrı sağ kürek kemiğinin altında odaklanmış ise, miyofasyal olabilir.

Omuz kemiğinin diğer olası nedenleri - Kalp krizi, tendinit (tendonların şişmesi), kol kırığı, bursan iltihaplanması (kesecik iltihaplanması), omurilik yaralanması, yırtılmış kıkırdak ve kemik kenarlarında gelişen kemik çıkıntıları omuz kemiği ağrısına neden olabilir.

Omuz Kemiği ağrısnın tanısı ve tedavisi

Çoğu omuz ağrısı birkaç gün içinde geçer. Ancak devam eden ağrılarda nedenini anlamak için bir MR veya diğer görüntüleme testleri içeren bir değerlendirme isteyebilirsiniz. Sorununun giderilmesi için tıbbi müdahale gerekebileceği gibi ev tedavileride yardımcı olabilir. Yapmanız gerekenler ise;

  • Aktiviteleri durdurun ve dinlenin.
  • Yanlış duruş ciddi ağrıları yol açabilir. Duruşunuzu veya gece uyku pozisyonlarınızın ağrıya neden olmaması için düzgün duruşu koruyun.
  • Kürek kemiğini geri çekme egzersizlerini uygulayın.
  • Masaj teknikleri hakkında bilgi edinin.
  • Şiddetli ağrılarda kas gevşeticiler ve steroidler gibi güçlü ilaçlar hekim tarafından reçete edilebilir.
  • Sorun artrit, zona veya diğer bazı hastalık nedeniyle ise ilaçlar ve egzersizler sorun ile mücadele etmeye yardımcı olabilir. Sorun sinir sıkışması veya kırık ise daha ciddi tıbbi müdahale gerekebilir.

Aşağıdaki durumlar omuz ağrısına eşlik ediyorsa derhal tıbbı destek alın:

  • Ateş
  • Omzu hareket ettirememe
  • Kalıcı morarma
  • Eklem çevresinde ısı ve hassasiyet
  • Bir kaç haftadır geçmeyen omuz ağrıları


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR