Pelvis alt
karın bölgesinin bir parçasıdır. Pelvis'de bağırsak, mesane, rahim ve yumurtalıklar gibi organlar bulunur.
Pelvik ağrı genellikle bu organlardan birinden kaynaklanan ağrı anlamına gelir.
Akut ya da kronik olabilen pelvik ağrıları erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür.
Pelvik ağrılarının nedenleri nelerdir? Pelvik ağrılarının nedeni 4 ana başlık altında toplarsak;
1.Gebelik ile ilgili problemler
- a.) Düşük yapma: Gebeliğin 24. haftasına kadar herhangi bir zamanda düşük gerçekleşebilir. Düşüğün olağan belirtileri vajinal kanama ve alt karın veya pelvik kramplarıdır.
- b.) Ektopik gebelik: Rahim dışında oluşan gebeliktir. Yaklaşık 100 gebeliğin 1 tansesinde görülür. Her zamanki gibi semptomları alt karın veya pelvis bölgesinde ağrıdır. Çoğu zaman koyu renkli vajinal kanama gerçekleşir, ancak her zaman değil.
- c.)Korpus luteum kisti: korpus luteum hamile kalmanıza yardımcı hormonlar yapar. yumurtalık içinde yumurta yapma sürecinin bir parçasıdır. ultrason tarama ile görülebilir ve kendiliğinden temizlenir. Bazen çok şişmiş olabilir ve patlayabilir. Bu pelvis bölgesinde keskin ağrıya neden olabilir.
- d.) Prematüre doğum: 37. haftadan önce gerçekleşen doğumlardır. Alt karın bölgesinde sıkıştırmalara bağlı olarak güçlü ağrılar hissedilir.
- e.) Plasenta erken ayrılması: Nadiren (her 1000 doğumda yaklaşık 6 ), plasenta rahim duvarından ayrılır. Bu durum gebeliğin 24. haftasından önce olursa düşük yapma ihtimali, ancak 24. hafta sonra olursa ise plasentanın erken ayrılması olarak adlandırılır. Genellikle sezeryan yapılır. Alt karın bölgesin de ağrıların oluşmasını sağlar.
2. Jinekolojik problemler
- a.) Yumurtlama: Bir yumurta serbest bırakıldığında, bazen keskin bir ağrı gelişir. Bu ağrıya Mittelschmerz denir. Bu ağrı sadece birkaç saat sürer ama şiddetlidir.
- b.) Dismenore: Çoğu kadının adet dönemlerinde ağrı oluşur. Ağrı genellikle hafiftir ama yaklaşık 10 kadından 1'inde ağrı günlük faaliyetleri etkileyecek kadar şiddetlidir.
- c.) Pelvik inflamatuar hastalığı: Rahim enfeksiyonudur. Belirtileri alt karın ya da pelvis ağrısı, ateş, anormal vajinal kanama ve vajinal akıntıdır.
- d.) Burkulma veya yumurtalık kisti yırtılması: Yumurtalık kisti yumurtalıkta gelişen sıvı dolu bir kesedir. Çoğu yumurtalık kistleri kanser değildir ve hiçbir belirtisi de yoktur. Bazı kistler ağrı ve düzensiz kanamalara neden olabilmekte.
- e.) Miyomda dejeneratif değişiklikler: myomlar rahim içinde kanser olmayan oluşumlardır. Bunlar yaygındır ve genellikle herhangi bir belirtileri yoktur. Ancak, adet dönemlerinde bazen ağırlaşır. Karında şişlik ve idrar sorunlarına neden olabilir.
- f.) Endometriozis: 13 ve 50 yaş arasındaki kadınlarda bulunan bir durumdur. En sık otuzlu yaşlardaki kadınlarda teşhis edilir. Sorunlu hamilelik yaşayan kadınlarda daha sık görülür. Bu Bu Kadınların 5'te 1'inde ağrıya neden olur. Ayrıca seks de ağrıya neden olabilir.
- g.) Kronik pelvik ağrı: 3-6 ay boyunca acı çeken kadınlar için kullanılan bir terimdir. Bazen nedeni yukarıdakiler gibi, bazen ise hiçbir belirgin nedeni yoktur. Doktorlarda henüz tam bu durumu aydınlatamamaktadır. Stresin sebep olduğu düşünülmektedir.
3. Bağırsakları veya mesane ile ilgili sorunlar
- a.) Apandisit: Tipik belirtileri yavaş yavaş 6-24 saat içinde daha kötüye giden karın ağrısı ve kusmadır. Bazı insanlar da daha az tipik belirtileri vardır.
- b.) İrritabl bağırsak sendromu: Yaygın bir bağırsak hastalığıdır. Nedeni bilinmemektedir. Belirtileri oldukça değişken olabilir ve karın ağrısı, şişkinlik, ishal veya kabızlık, bazen nöbetleri içerebilir. Belirtileri gelip gidicidir. belirtiler genellikle tedavi ile azaltılabilir.
- c.) Sistit: Mesanedeki idrar enfeksiyondur ve kadınlarda yaygındır. kısa bir süre kullanılan antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Bazen ise antibiyotike gerek olmaksızın kendiliğinden iyileşebilir.
- d.) Adezyonlar (yapışıklıklar): Yapışıklıklar cerrahi sonrası oluşabilir. Vücudunuzun ameliyattan sonra iyileşmek için çalışır ve dokular yapışkan hale gelir.Yapışkanlık yanlışlıkla dokuların birbirine yapışmasına neden olabilir. bundan en sık etkilenen organ bağırsaktır. Bu ağrıya neden olabilir.
- e.) Strangulasyon fıtığı: Karın duvarında zayıflık olan yerde bir fıtık meydana gelebilir. Sonuç olarak cilt altında şişkinlik olur. Bu şiddetli ağrıya ve bağırsaklarda bazı hasarlara yol açabilir.
4. Kaslar ve kemikler ile ilgili sorunlar Alt sırt ile ilgili problemler, pelvisteki kemikler ve kalça eklemleri ağrıya neden olabilir.
Pelvik ağrım var ne yapmalıyım? Pelvik ağrısının birçok farklı nedeni vardır. Bazıları diğerlerinden daha ciddidir. Eğer ağrının nedeni biliyorsanız, örneğin adet ağrıları ise ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesici alabilirsiniz.
Eğer ağrının nedeninden emin değilseniz ya da ağrı şiddetli ise, bir doktora gitmelisiniz. Yukarda ki nedenlerin çoğunun tedavisi mümkündür.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları