Potasyum eksikliği veya tıbbi adıyla hipokalemi tedavi edilmez ise, vücudun (özellikle kaslar ve sinirler) zarar görmesine neden olabilir. Genellikle diyetteki düzeltmeler ile tedavi edilebilir, ama ağır vakalarda tıbbi müdahale gerektirebilir.
Potasyum eksikliği belirtilerini bilmek şiddetli hale gelmeden önce tedavi arayışınızda size yardımcı olabilir. Çoğu durumda evde bakım ile potasyum eksikliği ortadan kaldırılabilir. Ancak belirtiler aşırı veya birkaç gün için de tekrardan ortaya çıkıyorsa, hipokalemi tedavisi için tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Potasyum Eksikliği Potasyum elektrolit olarak hareket eden bir mineraldir. Sağlıklı kalp kasları dahil olmak üzere kas sisteminin düzgün işlevini oluşturmaya yardımcı olur. Aynı zamanda sinir hücrelerinin korunması ve üretiminde, glikojenin glikoza dönüştürmesinde ve vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olur. yardımcı olur. Potasyum sindirim sırasında emilir ve aşırı sabit bir pH seviyesini korumak için atılır doğal bir idrar söktürücü olarak görür.
Kendi sistemlerinde potasyum sıkıntısı yaşayanlar sivilce, yorgunluk, böbrek taşları veya alerji gibi birçok tıbbi koşullara duyarlı hale gelebilirler. Genellikle kan akışında litre başına bulunan potasyum miktarı 3,6-5,2 millioles (mmol / L). Eğer potasyum seviyeniz 2.5 mmol / L altına düşer ise, acilen tıbbi müdahale almanız gerektirir.
Potasyum Eksikliğinin Belirtileri ve Komplikasyonları Eğer potasyum eksikliğinden muzdarip iseniz, yorgun ve fiziksel görevleri yapabilmek için yeterli enerjiye sahip olamamak gibi belirtiler hissedeceksiniz. Aynı zamanda uyanık kalmak zorlaşacak, kas güçsüzlüğü, kas krampları ya da kas kasılmaları, anormal kalp ritimleri, kabızlık ve sindirim sorunları gibi durumlar ile karşılaşacaksınız.
Potasyum eksikliğ tedavi edilmediği takdirde kalıcı kas hasarı, felç, böbrek hasarı veya hipokalemik nefropati gibi durumlara neden olabilir.
Potasyum Eksikliği Nedenleri Düşük potasyumun (hipokalemi) birçok nedeni vardır. En sık nedeni idrar yolu ile aşırı potasyum kaybıdır. Kusma veya ishal veya her ikisi de sindirim sistemindeki aşırı potasyumun kaybına neden olabilir. Beslenmede yetersiz potasyum alımı nadiren potasyum eksikliğine neden olabilir. Olası nedenler:
- Kronik böbrek hastalığı
- Diyabetik ketoasidoz
- İshal
- Aşırı alkol kullanımı
- Aşırı müshil kullanımı
- Aşırı terleme
- Folik asit eksikliği
- Sulu veya sıvı hapların (diüretikler) kullanımı
- Primer aldosteronizm
- Kusma
- Bazı antibiyotiklerin kullanımı
Potasyum Eksikliğinin Tedavisi Diyetteki değişiklikler - Potasyum açısından zengin gıdalar (muz, portakal, havuç, avokado, kivi, kuru incir, domates, ıspanak, yosun, fasulye, bezelye, pekmez, lima fasulyesi, kepek, süt, fıstık ezmesi veya buğday tohumu) tüketmek potasyum eksikliği riskini azaltır.
Rehidrasyon - Vücudun terlemesinden dolayı sıvı kaybının yaşanması durumunda su yerine yüksek düzeyde potasyum içeren bir elektrolit solüsyonu veya spor içeceği tüketmeye çalışın.
Kabızlık veya ishali engellemek - Vücut sisteminiz normale dönene kadar kırmızı et, süt ürünleri ve baharatlı gıdalardan uzak durun ve bol sıvı tüketmeye çalışın.
İlaçlar - Vücutta potasyum düzeylerini artırmaya yardımcı olması için doktor reçeteli ilaçlar kullanılabilir.
Potasyum eksikliğinin tedavisi altta yatan nedene göre tedavi edilir. Doktorunuzla konuşmadan potasyum takviyeleri almaya başlamayın.
Ne zaman bir doktora görünmeliyim? Eğer kusuyor veya geçmeyen bir ishal durumu yaşıyorsanız, potasyum eksikliğinin gelişmemesi için tıbbi yardım almaya çalışın.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları