Vücudun iyi çalışabilmesi için gerekli yeterli besinler alınmadığında, yanlış giden bir şeyler olduğunu vücut sinyaller vererek anlatır. Protein eksikliğinin belkide ilk belirtisi, beslenmedeki yetersiz protein alımıdır. Protein eksikliğiyle ilgili belirtilere dikkat etmeli ve bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız bir doktora başvurulmalıdır.
Çok çeşitli mevcut protein kaynaklarına rağmen, kişinin yetersiz protein almasından dolayı protein eksikliği belirtileri görülmektedir. Ciddi kısıtlayıcı diyetler, besinler hakkındaki bilgi eksikliği ve hatta yoksulluk kişide protein eksikliğine katkıda bulunmaktadır. Protein eksikliği safra taşlarına, artrit hastalığına, kas bozulmasına ve hatta kalp problemlerine yol açabilir.
En sık görülen protein eksikliği belirtileri şunlardır:
- Ödem - Protein vücudun su dengesini koruması için gereklidir. Ödem deri altında sıvı birikmesidir ve en sık bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkiler. Ancak vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir.
- Ciddi kilo kaybı
- Kırılgan veya seyrekleşen saçlar - Saç dökülmesi ve incelmesi veya saç kırılmasına protein eksikliği neden olabilir.
- Ayak ve tırnak çevresinde derin çizgi oluşumları- parmak ve ayak tırnaklarındaki çıkıntılar veya paralel beyaz çizgilerin nedeni protein eksikliğidir.
- Soluk cilt – Pigment kaybeden ve güneşte çabucak yanan cilt; demir ve protein eksikliğinden dolayıdır.
- Cilt döküntüleri – Cildin kuruması ve pullanması ile ciltte döküntüler meydana gelmesi.
- Genel bir güçsüzlük
- Yavaş İyileşen veya iyileşmeyen inatçı yaralar - Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır ve yaraların iyileşmesinde önemli rol oynarlar. Vücudunuzun kendi kendine iyileşebilmesi için, dokularını onarması veya üretmesi gerekiyor. Bu dokular tamir için amino asitleri kullanır. Protein eksikliği daha yavaş bir inşaat sürecine yol açar.
- Uyku problemi – Uyumaktaki zorluk serotin eksikliğinden kaynaklanır.
- Sürekli baş ağrısı
- Bayılma
- Dekübitus ülseri ve Deri ülserleri
- Mide bulantısı
- Anksiyete
Bütün protein eksikliği semptomları fiziksel değildir. Bazıları duygusal ve zihinseldir. Aşağıdakileri de içerebilir;
- Huysuzluk
- Çatışma çözümü ile ilgili sorunlar
- Ağır depresyon
- Kaygı
- Enerji eksikliği, bir şeyler yapmak için hiçbir istek olmaması durumu
Protein eksikliğinin tedavisi: Bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, kısa sürede doktorunuzu görmek için randevu alın. Protein eksikliğini belirlemek için basit bir kan testi yeterlidir. Protein eksikliği tedavisi kolaydır, ama protein eksikliğinin ilk önce bir doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları