Sıcaklıkla ile ilgili hastalıklar, sıcağa maruz kalma sonucu oluşabilecek tıbbi bir durumdur. Kısa süreli yüksek sıcaklıklarda bile ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, sıcak senkop (bayılma) ve isilik gibi çeşitli sıcaklık ile ilgili hastalıklar mevcuttur.
Vücudun normal sıcaklık kontrol sistemi iç ısısını etkin biçimde düzenleyemediğinde, ısı ile ilgili hastalıklar ortaya çıkar. Normal olarak yüksek sıcaklıklarda vücut, öncelikle terin buharlaşması yoluyla kendini soğutur. Ancak, belirli koşullarda (35 C yüksek sıcaklık ve nemde) bu soğutma mekanizması daha az etkili olur. Nem oranı yüksek olduğunda, ter çabuk buharlaşmaz. Çok yüksek vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlara zarar verir.
Sıcakla ilgili hastalıklarda kimler yüksek risk altındadır?
- Bebekler ve dört yaşına kadar olan çocuklar
- 65 yaş veya daha üstü
- Kilolu kişiler
- Açık alanda çalışan kişiler
- Ruhsal hastalığı olan kişiler
- Kronik hastalar
Sıcaklık ile ilgili hastalıkların belirtileri nelerdir? Sıcakla ilgili hastalık belirtileri ve işaretleri hastalığın şiddetine göre değişir.
1. İsilik belirtileri: deride kırmızı yumrular, dikenli ya da kaşıntılı deri hissi.
İsilik tedavisi: İsilik için en iyi tedavi sıcak ve nemli ortamdan uzak durmak, hafif ve gevşek giysiler giymek, toz pudra kullanmak (merhem veya kremler kullanmayın) 2. Senkop (bayılma) belirtileri: Baş dönmesi veya sersemleme ve bayılma, genellikle uzun süre sıcağa maruz kalma, dehidrasyon veya ortostatik hipotansiyon nedeniyle olur.
Senkop tedaivisi: Serin bir yerde oturmak ve dinlenmek, uzanıp bacaklarını yukarda tutmak, su içmek, tekrarlanan bayılmalarda veya göğüs ağrısı,kafa karışıklığı ve nöbetlerde tıbbi yardım almak. 3.Isı krampları semptomları: Önemli ölçüde terleme ve vücuttaki kasların istem dışı spazmları. En sık bacakları etkilenmektedir.
Isı krampları tedavisi:serin bir yerde oturmak, Su, meyve suyu ya da bir spor içecek içmek ve tuzlu aperatif yemek, pasif etkilenen kasları germek, birkaç saat herhangi bir aktiviteye dönmemek, 1 saat içinde belirtilerde iyileşme yoksa tıbbı destek almak 4. Isı yorgunluğu belirtileri: Normal veya hafif yükselmiş bir vücut sıcaklığı, bulantı ve kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi, kas krampları ve kas ağrısı, halsizlik, solgunluk ve bol terleme
Isı yorgunluğunda yapılması gereken: alkolsüz serin içecekler tüketmek, tuzlu atıştırmalıklar yemek, gölgede veya klimalı bir ortamda dinlenmek, Soğuk bir duş ya da banyo almak ve dar elbise giymemek ya da çıplak olmak 5. Güneş çarpması belirtileri: Yüksek vücut sıcaklığı (40 ° C üzerinde), kırmızı, sıcak ve ya nemli veya kuru cilt (terleme durdurulmuş olabilir), hızlı kalp hızı, nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, koordinasyon kaybı, bulantı ve kusma, karışıklık ve huzursuzluk, nöbetler ve bilinçsizlik / koma.
Güneş çarpması tedavisi: Serin kapalı veya açık alana kişiyi çıkarmak ve kısıtlayıcı giysilerini çıkarmak, hangi yöntem olursa olsun kişiyi soğutmak, acil tıbbı destek almak,Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları