Sinir İlaçları Bağımlılık Yapar mı?

Sinir İlaçları Bağımlılık Yapar mı?

pin
Sinir sisteminin tedavisinde rahatlatıcı ve tedavi edici ilaçlar vardır.

Bazı tür ilaçlar ani sinir ve stres durumunda rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu ilaçlar genelde yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlardır. Bunların kontrolsüz ve sık kullanılması bağımlılık yapabilir.

Sinir siteminin tedavisinde esas kullanılan ilaçlar tedavi etmeye yönelik bağımlılık yapmayan ilaçlardır. Tedavide en önemli konu tedavinin uzun sürmesi ve bu uzun süreyi hastanın kabullenmeme sidir. Bu tür ilaçlar ortalama altı ay gibi süreyle kullanılır ve 2-3 hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Bir süre sonra ilaç alan hastanın şikâyetleri geçince ilaçları kendiliğinden tedavi tamamlanmadan bırakır. Tedavi yarım kaldığı için bir süre sonra şikâyetleri tekrardan başlar. Hasta bu durumu ilaca bağımlı hale gelmiş gibi algılar hâlbuki etkin ve yeterli süre uygulanan tedaviden sonra bu tür ilaçlar rahatça doktor kontrolünde dozu azaltılarak kesilir.

Sonuç olarak;
Psikiyatride kullanılan ilaçlar farklı gruplardandır. Hem farmakolojik özellikleri, hem etkileri, hem de yan etkileri birbirinden farklıdır. Bu ilaçları bir bütün olarak düşünürsek, çok azı bağımlılık yapma riski taşır. Bu ilaçlar da doğru zamanda ve doğru dozda kullanıldığında bu risk çok düşüktür. Diğerleri bağımlılık yapmaz.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR