Sinüs enfeksiyonları, sinüs içinde büyüyen ve sinüs ostiumunun aralıklarının tıkanmasına neden olan patojen mikroorganizmaların (virüs, bakteri, mantar ya da) enfeksiyonlarından kaynaklanır.
Nadir durumlarda dışında, sinüs enfeksiyonları bulaşıcı değildir. Nezle, alerjik rinit (burun zarının şişme), nazal polipler ve septum sapmaları( burun boşluğu içinde bir kayma) gibi koşullar sinüs tıkanmasına neden olabilir.
Sinüs enfeksiyonun belirtileri; baş ağrısı, yüz hassasiyeti, basınç veya sinüslerde ağrı, ateş, bulutlu renksiz drenaj ve burun tıkanıklığıdır.
sinüzitün farklı türleri vardır:
- Akut sinüzit: burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ağrısı ve geceleri artan öksürük benzeri belirtileri olabilir. Akut sinüzit, tipik olarak 4 hafta ya da daha az sürer. Tedavi edilmezse kronik rinosinüzite dönüşebilir.
- Subakut sinüzit: 4-8 hafta süren bir iltihap.
- Kronik sinüzit: 8 hafta veya daha uzun süren sinüs iltihabı belirtileri ile karakterize bir durumdur.
- Tekrarlayan sinüzit: Bir yıl içinde birden fazla tekrarlayan sinüzit.
Tedavisi: Sinüs enfeksiyonu genellikle bir sağlık uzmanı tarafından fizik muayene ile teşhis edilir.
Gelişebilen bir sinüs enfeksiyonu menenjit, beyin apsesi, osteomyelit ve orbital sellülite sebep olabilir.
Akut viral rinosinüzitler ya da viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sık burun temizliği (tamponlanmış tuzlu su ile), bol su içmek ve ateş düşürücü ilaçlar önerilmektedir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olanlar antibiyotik kullanmamalıdır. Antibiyotik tedavisi yedi günden uzun süren ve düzelme eğilimi göstermeyen ya da şiddetli semptomları olan hastalara önerilmektedir. Tamponlanmış tuzlu su ya da serum fizyolojik solusyonları ile nazal irigasyon hem güvenli hem de rinit semptomları üzerinde etkili bir tedavi yöntemidir.
Sinüs hastalarının bol bol su içmesinde yarar vardır. Topikal steroid spreyler kullanabilirler.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları