Diyabet hasta tedavi planları için egzersizler sağlıklı bir beslenme ve ilaçlarla birlikte tamamlayıcı bir faktör olmakla birlikte, kan şekeri düzeylerinin kontrolüne de yardımcı olur.
Eğer Tip 2 diyabetten muzdarip iseniz, egzersizler ile uzun sağlıklı kalma şansınızı artırır ve uzun vadeli komplikasyonları (kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve sinirsel zaralar gibi..) önleyebilirsiniz.
Diyabet (Şeker) Hastaları için egzersizlerin faydaları nelerdir? Eğer şeker hastalığınız varsa, egzersiz yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Faydaları şunlardır:
- Vücudunuzun insülini kullanmasına yardımcı olur
- Ekstra vücut yağlarını yakmaya yardımcı olur
- Kasları ve kemikleri güçlendirir
- Kan basıncını düşürür
- LDL (kötü) kolesterolü keser
- HDL (iyi) kolesterol Artırır
- Kan dolaşımını artırır
- Kalp hastalığı ve inme olasılığını azaltır
- Enerji ve ruh sağlığınız artırır
- Strese iyi gelir
Diyabetli insanlar egzersiz yapıyorlar ise, düşük kan glukoz düzeyine sahip olma eğilimindedir. 2. Tip diyabet insanların kanında çok fazla glikoz olmasına neden olur. Bu durum yetersiz insülinden ya da vücudun ürettiği insülin direncinden kaynaklanmaktadır. Nedeni ne olursa olsun egzersizler düşük glikoz düzeylerine ve vücut hücrelerinin glikozu düzenli olarak kullanmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda 2. Tip diyabetlerde düzenli egzersiz, uzun vadeli komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarını veya kolesterol düzeylerini azaltmaya yardımcı olması gibi…
Diyabet hastaları için en iyi egzersizler nelerdir? Günlük yürüyüş - Tempolu yürüyüş aerobik egzersiz olarak kabul edilir ve Diyabet Dernekleri haftada en az 3 kez 30 dakikalık aerobik egzersizleri önermektedirler. Aerobik egzersizler şunlardır: Yürüme, Jogging / Koşu, Tenis, Besketbol, Yüzme ve Bisiklete binme.
Güç egzersizleri - Haftada en az iki kez 20-30 dakikalık ağırlık kaldırma, direnç bantları, şınav ve çömelme gibi egzersizler kan şekeri kontrolünü geliştirmeye yardımcı olur.
Yüzme - Yüzme eklemlerin zorlanmadan kalbin kan pompalamasını sağlayan en iyi aerobik egzersizlerden biridir.
Sabit bisiklet bantları - Bu aerobik egzersiz ile akciğer ve kalbin işlevini artırabilirsiniz.
Egzersizlere başlamadan önce yapmanız gerekenler: Öncelikle doktorunuzdan kalp ve kan basıncınızın kontrol edilmesi için tam bir fizik muayene isteyin. Özellikle damarlarınızda bir bloklanma var ise. Ayrıca diyabetik göz hastalığını ve herhangi bir sinirsel hasarınızın olup olmadı ile ilgilide bir check up yaptırın.
Her egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerinizi kontrol edin. Düşük kan şekeri düzeyleriniz var ise egzersize başlamanız doğru olmaz.
Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında susuz kalmamaya dikkat edin.
Aşağıdakiler meydana gelirse, egzersiz rutinini durdurmanız gerekir: - Kan şekeri 70mg / dl altına düştüğünde
- Zayıflık hissi, titreme, zihinsel karışıklık veya baş dönmesi gibi hipoglisemi belirtileri görünmeye başlar ise
Tip 2 Diyabet: Nedir, Nedenleri ve Nasıl Beslenilmeli ile ilgili olarak bu yazımızı okuyabilirsiniz.Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları