Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen tıbbi ve psikolojik sorunlara yol açan yeme davranışı bozukluklarıdır.
İki ana kategorisi olan bu hastalıklar (Anoreksiya Nervosa ve Bulimia Nervosa
) genellikle genç kızlarda görülen ve tedavi edilmezse kronik ve yaşamı tehdit edebilecek sonuçları vardır.
Anoreksiya Nervosa (iştah kaybı): Şişmanlamamak için kişinin kendini bilinçli olarak aç bırakması ve giderek artan kilo kaybıdır. Genç ve yetişkin kadınların %1-5'in de görülür. Kızlarda erkeklerden 20 kat daha fazla. En riskli yaşlar 14 -15 yaşlarıdır.
Kişi aslında zayıftır ama halen zayıflığa karşı aşırı bir dürtüsü ve kilo almaya karşı hastalık derecesinde bir korkusu vardır.Kişi bu yüzden diyet programları, aşırı bir şekilde egzersiz yaparak kilo vermeye çalışır.
Anoreksiya Nervosa tetikleyen faktörler ise: - Çocukluk çağı beslenme ve uyku problemleri
- Aşırı kaygılı ebeveynler
- Mükemmeliyetçilik
Bulimia Nervosa (öküz açlığı): Kısa bir süre içerisinde, kendini kontrol edemeden normal bir insanın yiyemeyeceği kadar çok miktarda yiyeceğin tüketildiği yeme nöbeti anlamına gelir.
Daha sonra yediklerinin kilo yapmaması için; kusma, diyet, aşırı egzersiz, bazı ishal yapıcı ilaçlar kullanmaktadır. Tipik başlangıcı 18-19 yaş arasıdır.Genç yetişkin kadınlar arasında sıklığı %1-3 dür
Bulimia Nervosa tetikleyen faktörler ise: - Diyet yapma
- Çocukluk çapı obezitesi
- Ailede obezite varlığı
- Alkolizm, erken ergenlik
- Eleştirilere hassasiyet
- Cinsellik ve menstruasyon döneminde iğrenme
- Yer değişikliği
- Cinsel kötüye kullanım
- Aile içi uyumsuzluklar
Yeme Bozuklukları Tedavisi: Yeme bozukluğu hastalarına aile hekimi, psikiyatri ve beslenme uzmanlarını içeren bir ekip yaklaşımı gereklidir.
Sağlıklı kilonun %20 altına inenlerde yatarak tedavi gerekir.
Tüm yeme bozukluklarında hastaların tekrar etme riskinin en yüksek olduğu dönem başarılı bir tedaviyi izleyen ilk 12 aydır.
Diğer Yeme Bozuklukları: Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan, fazla kilolu ve obez olan hastalar bu grup içerisine girmektedir.
Tedavisi için kalori azaltma ve egzersizler önerilmektedir. Tıbbı yaklaşımlardan yeterli yarar alınamazsa cerrahi girişimlere başvurulur.
Unutmayın ki! Yemek yedikten sonra kusma yada müshil ilaçları kullanmanız, ne kilo almamanızı nede kilonuzu korumaya yardımcı olmazlar. Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları