Mide karnın sol üst kadranında bulunan vücudun bir organdır. Tüm sindirimden sorumludur ve gastrointestinal sistemde önemli rolü olan bir organdır. Eğer yemek yedikten sonra mide ağrısı çekiyorsanız, bu midenizde doğru gitmeyen bir şeylerin olduğunun bir işaretidir.
Mide ağrısı çok hafif veya şiddetli olabilir ve mide ağrısının tedavisi ağrı etiyolojisi üzerine odaklanarak yapılmalıdır. Midedeki şiddetli ağrı göz ardı edilmemelidir. Çünkü ciddi durumlarda acil müdahale edilmesi gerekebilir.
Yemek Yedikten Sonra Mide Ağrısının Nedenleri 1. Gastroenterit / Karın Gribi Gastroenterit mide gribi olarak bilinir ve yemek yedikten sonra mide ağrısına neden olur. Vücuttaki tüm gastrointestinal sistem virüsler tarafından saldırıya uğrar ve sonucunda ishal, mide ağrısı, kusma ve bulantı gerçekleşir. Bu belirtiler gıda alımından hemen sonra görülebileceği gibi, aynı zamanda 4 saatlik bir süreçte de hissedilebilir.
Tedavisi: Bu virüsten korunabilmek için, her zaman herhangi bir yiyeceğe dokunmadan önce ellerinizi iyicene yıkayın. Ayrıca kontamine (kirli veya kirletilmiş) yiyeceklerden kaçınmalısınız.
2. Laktoz intoleransı Laktoz çoğunlukla süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Bir kişinin laktoz intoleransı ise laktaz denilen enzimden yoksun olmasıdır. Bu enzim şeker sindiriminden sorumludur.
Tedavisi: Eğer laktoz intoleransınız varsa, laktoz içeren herhangi bir üründen kaçınmanız gerekir.
3. Mide Ülseri Ülser bağırsak veya mide yumuşak astarındaki sığ erozyonlardır. Asidik yiyecek ve içecekler ülserin şiddetlenmesine neden olur.
Tedavisi: Ülserin tedavisi için ilk tıbbi yardım aramak gerekir. Doktorunuz ülserleri iyileştirecek antibiyotik reçete edebilir.
4. Çölyak Hastalığı Bu durum gluten yedikten sonra bağışıklık sisteminin bir tepkisidir. Glüten arpa, çavdar, malt, bulgur, irmik ve unda olan bir proteindir. Şiddetli mide ağrısı ve şişkinlik çölyak hastalığın belirtileridir.
Tedavisi: glutensiz bir diyet uygulamanız gerekir. Tamamen gluten içeren tüm yiyecek ve içeceklerden sakınmalı ve taze et, meyve, sebze ve patates yemelisiniz.
5. Gıda Zehirlenmesi Toksin, bakteri, virüs ve parazit gibi bulaşıcı organizmaların gıdalara bulaşması ve bu gıdaları yeme sonucu gıda zehirlenmesi gerçekleşir. Belirtiler gıda tüketiminden sonraki 2-4 saat içerisinde başlar. Bazı istisnai durumlarda belirtiler iki gün içinde de gelişebilir.
Tedavisi: Tek çaresi bol sıvı içmek ve dinlenmektir.
6. İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtileri her kişide farklıdır ve çoğunlukla diğer hastalıklardaki belirtiler ile benzerlikler içerir. Bu kalın bağırsağı etkileyen bir durumdur. Belirtileri mide ağrısı, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve dışkıda görülen mukusdur.
Tedavisi: Henüz nedeni tam olarak bilinmemektedir. normal bir hayat sürdürmek etkilerini azaltabilir. Doktorunuz lif takviyeleri, anti-ishal ilaçlar, anti kolinerjik ilaçlar, antibiyotikler ve anti-depresanlar reçete edebilir. Ev tedavisine gelince, her zaman yüksek lifli bir beslenmeyi uygulamalısınız.
7. Safra taşı Bu durum mesanede oluşan katılaşmış sindirim sıvılarının bir sonucudur. Safra kesesi armut şeklindedir ve karaciğerin altındadır.
Tedavisi: Doktorunuz safra kesesinin alınması için cerrahi (kolesistektomi) bir operasyon önerebilir.Safra taşını eriten bazı ilaçlar da reçete edebilir. Ayrıca lif açısından zengin bir beslenme ve bazı vitamin takviyeleri alarak da tedavi edilebilir.
8. Çok hızlı yemek yeme veya Aşırı yeme Eğer çok fazla yemek yer ve / veya hızlı yerseniz, sindirim sisteminiz bozulur. Bu durumun sonucunda ise mide ağrısı gerçekleşir.
Tedavisi: aşırı yemek yemekten ve hızlı yemek yemekten kaçının. Ayrıca yemek yedikten hemen sonra su içmeyin. Bekleyin ve bir saat sonrasında için. Ayrıca sindirimi kolaylaştırmak için yedikten sonra yürüyüşler yapmaya çalışın.
9. Mide yanması Bu durum göğüs içindeki yanma hissi ile karakterizedir. Eğilirken veya uzanırken ağrı artar. Ayrıca yedikten sonra şiddetli ağrı ortaya çıkabilir.
Tedavisi: Mide asit üretimini azaltan bazı ilaçlar veya antasitler alınabilir. Ayrıca sağlıklı kilonuzu korumalı, küçük porsiyonlar halinde yemek yemeli, yatarken başınızı yüksekte tutmalı, sigara ve alkolden uzak durmalısınız.
10. Diğer Olası Nedenler Karın ağrısı da mide ağrısına neden olabilir. Mide ağrısının diğer olası nedenleri kabızlık, apandisit ve idrar enfeksiyonu olabilir.
Doktora ne zaman görünmelisiniz Ağrı şiddetli ise (örneğin otururken çok açı var ise) ise bir doktora görünün. Ağrıya kanlı dışkı, kusma, sarımsı bir deri, şiddetli hassasiyet ve inatçı dışkı gibi belirtilerde eşilik ediyor ise hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Yemek yedikten sonra gelen herhangi bir mide ağrısı ishale neden olabilir. İshalin ana endişesi dehidratasyon riskidir. Eğer susuzluk hissediyor veya şüpheleniyorsanız, doktorunuzu arayın. Dehidratasyon tedavi edilmezse, ölüme yol açabilir veya beynin, zarar görmesine neden olabilir. Dehidratasyon belirtileri ağız kuruluğu, baş dönmesi, kuru cilt ve yorgunluktur.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları