Yetişkinlerde Ağız Kokusunun (Helitosis) Nedenleri

Yetişkinlerde Ağız Kokusunun (Helitosis) Nedenleri

pin
Halitosis olarak da bilinen ağız kokusu kişi için hoş olmayan bir nefes kokusudur. Nedenine bağlı olarak koku periyodik veya kalıcı olabilir.

Yedikleriniz nefesinizi nasıl etkiler?

Temelde, yediğimiz tüm gıdaların parçalanması ağızda başlar. Sindirilir,kan dolaşımında emilir, en sonunda akciğerlere taşınır ve nefes vererek dışarı çıkartılır. Güçlü kokulara sahip gıdalar yerseniz kokuları geçici olacaktır. Ancak gıdalar vücuttan tamamen çıkana kadar kokuları geçmeyecektir.

Sıkı rejim diyetleri,açlık ve düşük karbonhidratlı beslenmelerde kötü kokuya neden olur. Bu durumlar vücudun yağları parçalamasını sağlar ve neticesinde bir kimyasal madde olan ketonları salgılatarak kötü kokunun oluşmasına neden olurlar.

Kötü alışkanlıklar niçin nefes kokusunun nedenidir?

Ağız içinin sıcak ve nemli koşulu bakterilerin büyümesi için ideal bir ortam hazırlamaktadır. Bir çok nefes kokusunun nedeni ağız içi ile ilgilidir. Düzensiz ağız ve diş hijyeni veya sigara içmek ya da tütün çiğnemek gibi kötü alışkanlıklar ağız kokusuna neden olur.

Hangi sağlık sorunları ağız kokusuna neden olur?

Kalıcı ağız kokusu veya ağız içindeki kötü bir tat diş eti hastalığının (periodontal) bir uyarı işareti olabilir. Diş üzerinde plak birikimi diş eti hastalığı neden olur. Dişeti hastalığı tedavi edilmezse, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verir.

Kötü nefesin diş ile ilgili diğer nedenleri ise kötü oturan diş telleri, ağız mantar enfeksiyonları ve diş çürümeleridir.

Ağız kuruluğu (kserostomi) da kötü kokuya neden olabilir.

Diğer birçok hastalıkta kötü kokuya neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları (Boğaz enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları) ağız kokusunun nedeni olabilir. Örneğin zatürre veya bronşit.

Sistemik hastalıklar - Diyabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı, sinüs hastalığı, kronik asit reflü hastalığı ve geniz akıntısı da kötü ağız kokusunun nedeni olabilir.

Psikiyatrik hastalıklar - Sağlık uzmanları tarafından fark edilmeyen, yani sadece kişilerin algıladığı ağız kokusu olabilir. Aslında var olmayan bu kokunun sadece kişi tarafından algılanmasına tıbbi olarak "halitophobia" denir.

Bazı ilaç türleri de kötü kokuya neden olabilir. Kemoterapi ilaçları, angina tedavisinde kullanılan nitratlar ve trankilizerler (fenotiyazinler) gibi.

Bazı durumlarda gastrointestinal durumlar kötü kokuya neden olabilir. Örneğin, Helikobakter pilori enfeksiyonları ve gastro-özofageal reflü hastalığı gibi.

Yetişkinlerde ağız kokusunun nedenlerinden biri de strestir. Bir kişi stresli olduğunda ağzı kurumaya başlar. Ağız kuruluğu bakteri büyümesi için mükemmel bir zemini hazırlar. Ağızda yetişen bakteriler kötü nefes ile sonuçlanan kükürt benzeri bir koku salgılarlar.

Ağız kokusu için hangi bölüm doktoruna gitmeliyim?

Çoğu durumda diş hekiminiz kötü nefes kokusunu tedavi edebilir. Eğer nefes kokusu ağız ile ilgili olmadığı belirlenirse, diş doktorunuz bir uzmana sevk edebilir.
Kokunun nedeni dişeti hastalığı ise, diş hekiminiz hastalığı tedavi edebilir ya da bir periodontolog'a (diş eti hastalıkları uzmanı) sevk ettirebilir.

Ağız kokusunu gidermek ve tedavi etmek için buraya tıklayarak bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR