Yüz kızarması, Yüz kızarması Nedenleri, Yüz kızarması Nasıl Önlenir

Yüz kızarması, Yüz kızarması Nedenleri, Yüz kızarması Nasıl Önlenir

pin
Yüz kızarması; utanma, suç işleme, kızgınlık gibi duygu durumlarında doğal bir vücut tepkisi şeklinde ortaya çıkar.

Yüz kızarması kişinin günlük yaşantısını etkiliyorsa anormaldir.

Yüz kızarması sıklıkla yüzün ön bölgesinde görülse de, bazı kişilerde kulaklar, boyun ve göğsün üst kısmına yayılabilir. Bu bölgede sıcaklık hissi (yanma, ısınma) ile birlikte olabilir.

Yüz kızarması başka kişiler tarafından: yalan mı söylüyor, bir şey mi saklıyor,bir hastalığı mı var, bu konuda bir yetersizliği mi var, işi yapamayacak mı,korkuyor mu, sinirlendimi şeklinde yanlış anlaşılabilir.

Yüz kızarması ve Fobiler
  • Sosyal fobi: Sosyal ortamlarda veya performans gereken durumlarda eleştiri, alaya alınma, aşağılanma ve yargılanma korkusu nedeniyle aşırı ve sürekli kaygı şeklinde ortaya çıkan bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal fobi daha önce geçirilmiş aşırı kötü bir deneyime veya genç çocuklarda normal bir durum olan utangaçlığın tam düzelmemesine bağlı olabilir.
  • Eritrofobi: Yüzde kızarma korkusudur. Hassas ve daha duyarlı kişiler kendi düşüncelerine ve bedensel tepkilerine daha çok odaklanabilirler. Yüzündeki kızarıklık hiç kimsenin dikkatini çekmese veya bu duyguyu hisseden tek kişi kendisi olsa bile biraz sonra yüzüm kızaracak diye korku olabilir.

Yüz Kızarması Nedenleri
  • Doğal bir vücut tepkisi şeklinde ortaya çıkabilir. utanma, mahcup olma, suçluluk, kızgınlık, telaş...
  • Günlük hayatta karşılaşılan normal olaylarda ayar bozukluğu olan bu sistem kendiliğinden çalışmaya başlar. Yüz kızarması olanların çoğunda problem buna bağlıdır ve yüz kızarması ciddi bir hastalıkla ilişkili değildir.
  • İkincil yüz kızarıklığı bazı olağan nedenlere, ilaçlara ve hastalıklara bağlı olabilir. Alkol almak, sıcak ve baharatlı yemekler, sıcak içecekler. İlaçlar, gıdalara katılan bazı koruyucu kimyasallar yüz kızarmasına neden olabilir.
  • Rosacea: Roza yüzde kızarıklığa neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır.
  • Hiperhidroz: Bazı kişilerde yüz kızarıklığı hiperhidroz denilen bölgesel aşırı terleme (yüz terlemesi, el terlemesi, koltuk altı terlemesi gibi) ile birlikte bulunabilir.
  • Menopoz: Yüz kızarması menopozla ilişkili olabilir.
  • Karsinoid sendrom: Nadir görülen bir hastalık olan karsinoid sendrom yüzde kızarıklığa neden olabilir. Bu hastalıkta yüz kızarıklığı her seferinde 20 dakika kadar sürer ve beraberinde mide ağrısı, çarpıntı ve ishal eşlik edebilir.

Yüz kızarması Nasıl Önlenir
  • Eğer yüz kızarması başka bir duruma veya hastalığa bağlı ise (örneğin Rosacea, menopoz, hamilelik, karsinoid sendrom vb) öncelikle bu durumun tanısı konulup tedavi edilmelidir.
  • Yüz kızarması bazı hastalıkların (diabet, kolesterol yüksekliği, akne vb) tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı ise ilgili hekime danışılır.
  • Gençlerde (20 yaş altı) anksiyete, sinirlilik veya hormonal aktiviteye bağlı yüz kızarması zamanla ortadan kaybolabilir.
  • Yüz kızarıklığı eğer sıcak ve baharatlı yiyeceklerle veya alkol alma ile tetikleniyorsa bunlardan kaçınmak belirtileri kontrol edebilir.

Yüz kızarmasını önleyici tedbirler
  • Yüz kızarması yukarıda sayılan nedenlere bağlı değilse ve sempatik sistemin aşırı çalışmasına bağlıysa; günlük basit olaylarla ortaya çıkıyor ve kişinin işini ve sosyal hayatını etkiliyorsa ilk yapılacak şey kişinin kendine güven kazanmak için önlemler almaktır.
  • Kendinize karşı olumlu olun...Öncelikle kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımaya çalışın. Sadece zayıf yönlerden oluşmadığınızı bilin. Güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı ön plana çıkarın. Başarılı olduğunuz konularda kendinizi ödüllendirin.
  • Başkalarının tepkilerine karşı olumlu olun...Yüz kızarması başkalarının dikkatini çeken tek özelliğiniz değildir. Dikkatin her zaman üzerinizde olduğunu ve insanların aklından sizinle ilgili neler geçtiğini düşünmeyin. Çünkü başkalarının ne düşündüğünü bilme şansınız yoktur.

Bunları kendi başınıza yapamıyorsanız bir Psikiyatriste müracaat edin...

Kaynak: Dr. Bayram Ali Özuslu

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR